Het is vakantieperiode. Veel bedrijven draaien op 60-70% van hun werknemers. Dit brengt grotere risico’s met zich mee.

De Arbowet schrijft voor dat er te allen tijde ‘voldoende’ bedrijfshulpverleners aanwezig moeten zijn. Wat is ‘voldoende’? Over het algemeen rekent men op 1-BHV’er-per-5-werknemers. Dit wil niet zeggen dat als je bedrijf totaal 5 werknemers telt, er slechts maar één werknemer een cursus BHV dient te volgen. Er móet immers altijd minimaal één BHV’er aanwezig zijn. Verstandig is dan om twee BHV’ers op te leiden, waarvan er altijd minimaal een binnen je bedrijf aanwezig is.

Groot of klein bedrijf, voor het aanwijzen van BHV’ers binnen je bedrijf zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Denk aan de werktijden van de persoon; werkt hij/zij parttime of fulltime? Hebben de personen (kleine) kinderen; grote kans dat men in dezelfde periode vakantie neemt. Wat voor werkzaamheden voer de persoon uit; zijn ze veel op de weg of juist aanwezig op kantoor?

Een mooi voorbeeld m.b.t. de werkzaamheden is die van een pizzeria. Graag wilde ze een aantal pizzakoeriers een cursus BHV laten volgen, omdat het restaurantpersoneel hier niet gemist voor kon worden. Kennis van BHV is natuurlijk altijd goed, alleen de kans is groot dat áls er iets in de keuken of restaurant gebeurd, er geen BHV’er aanwezig is. Dit hebben we opgelost met een dagcursus BHV op locatie. Op deze manier was het personeel dichtbij aanwezig, voor het geval er in het restaurant toch extra hulp nodig zou zijn.

Aan iedereen die nog op vakantie gaat: een hele fijne vakantie gewenst!

Leave a comment

Minimum 4 characters